|
LIVET I ÄLVDALEN:
|
MatkulturOm lapparnas livsvillkor var knappa, var inte nybyggarnas situation lätt den heller. Fransmännen lade märke till finnarnas seghet och anspråkslösa kost: torkad fisk och surmjölk, som späddes ut med vatten. Någon gång hade man därtill torra kornkakor. I insjöbyarna blandade man hälften halm i kornbrödet, men i de hungriga fransmännens mun smakade det ovanligt gott. I de rika gårdarna bjöd man på kornbröd, kött, fisk, mjölk, grädde, smör och ost. Där drack man också mycket te. Öl var en allmän dryck. Vin kände man nästan inte alls, speciellt inte rödvin, som man till och med trodde var fårblod. Som krydda användes socker, saffran, ingefära, citron- och apelsinskal och i bröd kummin.
Laxpata. Teckning från Anders Hellants avhandling 1738. (Tobé. Anders Hellant, s. 168)
|
första sidan | jordens
figur | gradmätningsexpedition | livet i älvdalen | persongalleri | bakgrundsfakta
Lapplandsfararna