SEPTENTRIONALIUM TERRARUM DESCRIPTIO 1613

SEPTENTRIONALIUM TERRARUM DESCRIPTIO 1613

Jodocus Hondiuksen julkaisema pohjoisnapakeskeinen kartta maapallon pohjoisosista. Kartta on sinisävyinen versio Gerhard Mercatorin alkuperäiskaiverruksesta. Ohessa kuva kartan näköispainoksesta vuodelta 1967.

Kyseessä on klassinen arktisen alueen kartta, joka edustaa myöhäiskeskiajan käsitystä pohjoisnavasta neljän saaren ympäröimänä korkeana mustana vuorena. Kartan kolmessa kulmassa on ympyränmuotoiset pienoiskartat Fär-saarista, Shetlandin saarista ja tarunomaisesta Frisland-saaresta.

Gerhard Mercator (1512-1594), Belgiassa syntynyt renessanssiajan tunnetuin kartografi, oli myös etevä matemaatikko. Hän muutti vanhempiensa sukunimen Kremer Mercator du Rupelmondeksi. Mercator matkusteli laajalti, joutui toviksi vankilaankin epäiltynä uskonnollisista ja maailmankaikkeuteen liittyvistä "vääristä" mielipiteistään.

Mercator toimi kartografiassaan puolalaisen tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikuksen (1473-1543) aurinkokeskeisten oppien mukaan. Hän perusti kartografisen työpajan Duisburgiin vuonna 1552. Vuonna 1569 hän julkaisi suuren ja uraauurtavan maailmankartan.

Hänet mainitaan kartta-atlaksen luojana ja kehittäjänä. Mercator perusti karttojen piirtämisen tarkkoihin mittauksiin ja tulosten kriittiseen seulontaan. Hänen nimensä on jäänyt historiaan erityisesti merenkulkuun liittyen. Navigointi perustuu edelleen "Mercatorin projektioon".

Oheinen kartta on esitetty pohjoisnapaa sivuavassa tasoprojektiossa, eikä Mercatorin lieriöprojektiossa, missä lieriö sivuaa maapalloa päiväntasaajalla.

Maantieteessä Mercatorin ero ptolemaiolaisesta maailmankuvasta (Klaudios Ptolemaios 100-178) sanotaan olleen yhtä käänteentekevä ja merkittävä kuin Kopernikuksen uusi ajattelu tähtitieteessä.

Belgialainen taiteilija, kaivertaja ja kartografi Jodocus Hondius (1563-1611), sai mainetta erityisesti varhaisista Uuden Maailman ja Euroopan kartoistaan.

Vuonna 1604 Hondius osti Mercatorin perillisiltä tämän kartaston kuparilaatat. Mercator-Hondiuksen kartaston ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1606. Hondiuksen poika Henricus Hondius ja vävy Joannes Janssonius jatkoivat kartaston julkaisemista. Hondiuksen karttakustantamo oli yksi niistä kustantamoista, jotka tekivät Amsterdamista Euroopan 1600-luvun kartografian keskuksen.


1570

1635arrow-right