De Maupertuis Maupertuis'n astemittausretki
EtusivulleMaapallon muotoAstemittausretkiVäylän elämääHenkilögalleriaTaustatietoja

ASTEMITTAUSRETKI:
mittausvälineet
mittausten teko
mittauspaikat
perusviivan mittaus
Tornio
Kaakamavaara
Nivavaara
Huitaperi
Aavasaksa
Horilankero
Pullinki
Niemivaara
KittisvaaraKittisvaara

Kittisvaara tuli valituksi huolimatta siitä, että se on kohtuullisen matala. Vaaralle näkyi Pullinki. Siitä tuli pohjoisin vaara koska sen pohjoispuolella ei lähiseudulla näkynyt sopivia vaaroja.

Kittisvaara 1.8.1736
Päätimme siis pystyttää tähtäysmerkin Kittisvaaran korkeimmalle kohdalle. Hakkautimme pois kaikki puut, jotka olisivat voineet estää sitä näkymästä Pullingille ja kaakossa oleville vaaroille.
(Outhier, Matka Pohjan perille, s. 74)

Saukkolan talossa olisimme olleet paljon lähempänä Kittisvaaraa, mutta omistaja oli köyhä mies, joka ei voinut luovuttaa meille yhtään kunnon huonetta. Camus osti häneltä kodan (cotta);... Camus osti tämän kodan ja kuljetutti sen osina vaaralle. Siellä se pystytettiin uudelleen ja järjestettiin observatorioksi, johon sijoitettiin sektori ja jossa mitattiin tähtien zeniittivälejä.
(Outhier, Matka Pohjan perille, s. 97)

Kittisvaaralla ja Torniossa tehtiin syksyllä kolmenlaisia mittauksia
1. Painovoimaheilurilla mitattiin heilahdusaikoja vertaamalla niitä sekuntiheilurin heilahdusaikoihin. Näin mitattiin painovoiman suuruus.
2. Kiinteällä kaukoputkella tehtiin mittauksia Kotkan tähdistöstä
3. Sektorilla mitattiin Lohikäärmeen tähdistön tähden korkeutta.

Oli edelleen kylmää, ja vaikka taivas oli pilvessä, vesi jäätyi yöllä. Torstaina sää lämpeni ja tuli hyvin kaunis ilma. Illalla olosuhteet olivat ihanteelliset havaintojen tekoon: Maupertuis, Camus ja minä teimme niitä Kotkan tähdestä kiinteällä kaukoputkella, Clairaut, le Monnier ja Celsius taas Lohikäärmeen delta-tähdestä sektorilla. .. Meitä oli aina kolme tekemässä havaintoja sektorilla, ja tehtäviä vaihdettiin joka päivä: yksi teki havaintoja heilurilla, toinen kaukoputkella kääntäen mikrometriä itse sitä näkemättä , kunnes sai tähden kaukoputken langan kohdalle ja kulkemaan sitä pitkin sen päästä päähän, ja kolmas luki mikrometria.
(Outhier, Matka Pohjan perille, s. 105) 

Kittisvaara
Outhierin piirros Kittisvaarasta

Kittisvaara Kittisvaara

 


SivukarttaTietoa sivustosta

etusivu | maapallon muoto | astemittausretki | väylän elämää | henkilögalleria | taustatietoja
lapinkävijät