De Maupertuis Maupertuis'n astemittausretki
EtusivulleMaapallon muotoAstemittausretkiVäylän elämääHenkilögalleriaTaustatietoja

VÄYLÄN ELÄMÄÄ:
asuminen
lappalaiset
luontohavaintoja
maatalous
ruokakulttuuri
uskonnollinen elämä

Maatalous

Tornionlaaksossa viljeltiin yleisesti ohraa ja ruista, mutta myös humalaa olutta varten. Jotkut viljelivät jopa hamppua, mutta sen kasvu jäi kovin matalaksi. Pellot muokattiin lapioilla ja leikattiin sirpillä. Heinä niitettiin pitkillä kapeakärkisillä viikatteilla. Ohra ja ruis kypsyivät samoihin aikoihin. Outhier kuvaa tarkasti ohran kuivaamista ja kuivaamiseen käytettäviä välineitä ja rakennuksia.

Kotieläiminä Outhier mainitsee hevoset, kanat, lampaat ja lehmät. Kanoja oli Ylitornion pappilassa, mutta ei enää sitä pohjoisempana.

Hevosia käytettiin vain talvella. Niitä käytettiin paitsi erilaisissa töissä, myös matkan tekoon siinä kuin porojakin. Tornion ja Pellonkin välillä oli useita hevosten vaihtopaikkoja. Näissä taloissa pidettiin hevosia matkustajia varten. Kesällä hevoset laskettiin kulkemaan omia aikojaan. Ne päästettiin irti ja ne hakeutuivat itse omien laumojensa luo. Ranskalaisten mielestä tämä oli perin merkillistä. Jos kesäaikana oli hevosen tarvetta, isäntä haki hevosen paikasta, jossa tiesi lauman kulkevan ja päästi sitten taas hevosen juoksemaan laumansa luo. Omistajat tiesivät hevosten kesäreitit. Syksyllä, kun säät kylmenivät, tulivat hevoset jälleen omia aikojaan kukin isäntänsä luo. Nämä hevoset olivat sitkeitä ja rauhallisia eläimiä ja tulivat yhtä vähällä toimeen kuin isäntänsä.

Lehmät sen sijaan oleilivat kesäisin talojen lähistöllä ja ne haettiin joka päivä taloihin lypsettäviksi. Tornion kaupungissa ei kesällä ollut juurikaan lehmiä, vaan ne hoidetaan ja lypsetään mantereen puolella, missä on kylliksi syötävää. Lapinlehmät olivat pieniä, valkoisia ja useimmat sarvettomia.


Réginald Outhier, Matka Pohjan perille:
 
Ohranpuinti (s. 94-95)
Hevosista (s. 95-96)
Lehmistä (s. 96) 

Aitta
Aitta


Kuivausteline
Kuivausteline


Karhi
Karhi
(piirrokset Outhier)


Tietoa sivustosta

etusivu | maapallon muoto | astemittausretki | väylän elämää | henkilögalleria | taustatietoja
lapinkävijät