AATTEEN PALOA: Edeltäjät

Vain parin vuoden kuluttua Lapin sodan päättymisestä 29.11.1947 kokoontuivat Lapin kirjailijat ja taiteilijat Rovaniemellä maineikkaaseen Pohjanhoviin ja perustivat Lapin taideseura Seitapiirin. Yhdistys kokosi siipiensä suojiin erilaisia jaostoja ja toimikuntia. Monen sittemmin itsenäisen yhdistyksen juuret ovatkin näissä jaostoissa. Kirjailija-kuvataiteilija A. E. Järvinen oli aktiivinen seitapiiriläinen.

Rovaniemelle oli perustettu Nuoren voiman liiton (NVL) paikalliskerho Pahta 1950-1960 -lukujen vaihteessa. Liiton puheenjohtaja Erno Paasilinna löysi nuoren toimittaja Pentti Harjumaan kerhon vetäjäksi. Kerho kokosi erityisesti nuoria kirjoittajia yhteisiin tapaamisiin, joita järjestettiin kaksikin kertaa kuukaudessa. Paikkakunnalla oli nelisenkymmentä nuorvoimalaista. Kirjallisuusjaosto ei järjestäytynyt vaan toimi löyhänä yhteenliittymänä.

Pahka järjesti teatterin ensi-iltojen yhteyteen keskustelutilaisuuksia esitetyn näytelmän pohjalta. Kerhon keskusteluilloissa olivat usein mukana myös Veikko Haakana ja Jorma Etto. He ja A. E. Järvinen osallistuivat myös kerhon nuorille vuonna 1961 järjestämän kirjoituskilpailun arvostelulautakuntaan. Järvinen kannusti nuorien omatoimista kerhotoimintaa eikä hän, kuten monet muut, nähnyt sitä missään määrin Seitapiirin kilpailijana. Pohjoisten kirjailijoiden perustamisen myötä Pentti Harjumaa ilmoitti Helsinkiin vuonna 1964, että "Pahta voidaan katsoa kuolleeksi järjestöksi Rovaniemellä".

Maakunnallisista kirjailijayhdistyksistä oli aikaisemmin perustettu Ukri Joensuuhun ja Pirkanmaan kirjailijat Tampereelle.

  • ●Takaisin edelliselle sivulle