Lähin oikea hotelli

 

 

 

 

 

 

Klikkaamalla tästä pääset kuvagalleriaan

 


Pohjanhovi avattiin vuonna 1936 ja siitä kehittyi maankuulu ja vetovoimainen matkailukohde. Sen suunnittelivat arkkitehdit Märta ja Pauli Blomstedt. Sodan aikana hotelli palveli monia korkea-arvoisia sotilashenkilöitä. Lapin sodan traagisissa tapahtumissa Pohjanhovi poltettiin. Sodan jälkeen hotelli avattiin tynkäravintolana. Hovinpohja on värikäs vaihe kaupungin jälleenrakennusajan historiaa. Uuden hotellin suunnitteli arkkitehti Aulis E. Hämäläinen ja se avattiin 1947.

Kemijoen rantatörmällä seisova Pohjanhovi on Rovaniemen matkailun lippulaiva. Hotelli Pohjanhovi ei koskaan ole ollut pelkkä majoitus- ja ravitsemusliike. Se on laiva täynnä legendaarisia tarinoita ja legendaarisia henkilöitä. Pohjanhovi on Rovaniemen ja koko Lapin kulttuurihistorian merkittävimpiä rakennuksia.

Pohjanhovin henkilökunta sai kunnian olla presidentti Kekkosen luottotoimija tämän kulkiessa Rovaniemellä ja Lapissa yksin ja vieraineen. Myös Nätti-Jussi levitteli tarinoitaan ja seteleitään hotellissa lukuisat kerrat. Hotelli on edelleen suosittu tanssiravintola, majapaikka ja turistikohde.


Hotelli-Ravintola Aslak


Linja-autoaseman yhteydessä toimi Matkaravinto Oy:n ylläpitämä hotelli-ravintola Aslak. Hotelli avattiin yhdessä linja-autoaseman ja itsepalveluravintolan kanssa vuonna 1959.

Hotelli Polar


Vasta vuonna 1960 avattiin toinen ”oikea” hotelli. Uusi hieno Hotelli Polar avasi ovensa mainoslauseensa mukaan ”revontulten maassa” syyskuussa 1960 osoitteessa Valtakatu 23. Polar-hotelliketju rakensi sitten Hotelli Polar Ounasvaaran vuonna 1968, joka on sittemmin toiminut nimillä Motorest- ja Sky-hotelli.


Matkustajakodit ja leirintäalueet30-luvulla kaupungissa mainitaan toimineen kolmisenkymmentä matkustajakotia. Sodan jälkeen avattiin useita matkustajakoteja, joista monet toimivat vuosikymmeniä: Kaira (omistaja Irja Hallikainen) osoitteessa Kairatie 30 (vuodet 1947-1978), Lappi osoitteessa Rovakatu 10 (1947-1978), Vallivaara osoitteessa Markkinakatu 5 (1947-1960) ja Outa (omistaja Vallivaara) osoitteessa Ukkoherrankatu 16 vuodesta 1960. Vuonna 1960 matkustajakoti Rovaniemi alkoi toimintansa osoitteessa Hallituskatu 16. Pohjola otti yöpyjiä vastaan vuodesta 1965 osoitteessa Koskikatu 27 (Ahon autoliikkeenä tunnettu jugendtalo).


Lapin hakemistossa vuodelta 1951 mainitaan lisäksi matkustajakodit Ounas (Urheilukatu 7), Korhonen (Rovakatu 23) ja Salo (Rovakatu 20).


Leirintäalue Ounasjoen varressa Rautatiesillan kupeessa aloitti toimintansa 1955. Mökki- ja muut rakennukset voitiin ottaa käyttöön vuonna 1962. Leirintäalue toimii edelleen alkuperäisessä paikassaan kaupungin keskustan tuntumassa. Samalla puolen jokea leirintäalueen naapuritontilla on kaupungin yleinen uimaranta ja rantatontilla järjestetään konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia.


Muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsevat Saarituvat Kuusamon suunnassa, Pohtimo-lammen matkailumaja Pellon suunnassa ja vuonna 1974 avattu Rova-motelli Kemintien varressa.Rovaniemellä Pohjanhovissa eräs äveriäs liikemies kehui olevansa niin rikas, että pystyisi ostamaan vaikka koko Suomen. Nätti-Jussi kuunteli aikansa liikemiehen kehumista toisesta pöydästä ja virkkoi kuivasti: - Miten sinä voit ostaa, kun minä en myy.

(Pentti Harjumaa. Nätti-Jussin tarinoita I, s. 11)

 

luettelomerkki

Napapiirin maa
--------------------------

luettelomerkki

Sydänyön auringon vuori
--------------------------

luettelomerkki

Suomen Klondike
--------------------------

luettelomerkki

Rekikyydistä concordeaikaan
--------------------------

luettelomerkki

Lähin oikea hotelli
--------------------------

luettelomerkki

Joulumaa
--------------------------

luettelomerkki

Kaupunki kutsuu,
sankarit vievät

--------------------------

 

 

Hudson Strode:
Kuvia kesältä 1939

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Lapinkävijät - Info - © 2007 Lapin yliopisto