Kaupunki kutsuu, sankarit vievät!

 

 

 

 

 

 

Klikkaamalla tästä pääset kuvagalleriaan

 

Rovaniemellä on monta kutsua; arktisen kaupungin, kongressikaupungin, lumen ja talven kaupungin, Lapin luonnon ja modernin kaupungin kutsu. Rovaniemi on Lapin portti ja sen sykkivä sydän.

Mutta Rovaniemi on myös vapaiden, legendaaristen miesten kaupunki. Nätti-Jussi, Joulupukki ja Lordi elävät tarinoiden myyttisinä sankareina. Nätin tarinat syntyivät savottakämpillä ”kansantaiteena”, Joulupukki ja hirviö-Lordi ovat pitkälle tuotteistettuja sankaritarinoita. On kuljettu maantieteellisesti lyhyt, mutta ajassa pitkä matka neitseellisen Ounasvaaran kallioilta Lordin aukiolle. Tälle aukiolle kolme sankariamme astuvat tarinateltan isänniksi, laulamaan toisiaan suohon.

Aukiolta sankarit jatkavat matkaansa yöttömässä yössä ja kaamoksen hämärässä. Istahtavat toviksi Jätkänpatsaalle, kulkevat edelleen Jätkänkynttilää pitkin Kemijoen yli kohti Ounasvaaran Juhannuskalliota ja talvisen auringon kilossa hohtavia laskettelurinteitä. Kerskuvat maillaan. Lordilla aukionsa, Pukilla Joulunsa, Kuningasjätkän mailla vain ei ole rajoja.

Missä ovat Lapin naiset? Keitä he ovat; Suomi-neito saamen väreissä ja neljäntuulenlakissa ; Savottojen kämppäemännät ; Joulupukin oma muori? Mitä tarinoita he kertovat? Minne he kuljettavat vieraansa?

Tarina jatkuu…

  • Rovaniemellä Jätkänpatsaan puistossa Nätti-Jussi joutui kerran passintarkastukseen. Nuori poliisi kysyi: Onko miehellä passia? Mitä pirua minä passilla teen, kun mies on itse paikalla. No, missäs te oikein asutte? Kuka kesällä missään asuu, vastasi kyselijälle kiusaantuneena Nätti. Poliisi jatkoi kuulusteluaan: - Mikäs mies te oikein olette? Siihen Nätti kivahti: - Minä olen seitsemän kertaa viikossa ilmestyvä Nätti ja kysy ammattiani tuolta jätkänpatsaalta, niin kuulet, helvetin hyvä jätkä. Passia ei tarvittu ja nuori poliisi poistui paikalta nolona, kun ei ollut Nättiä tuntenut.

    (Pentti Harjumaa: Nätti-Jussin tarinoita II, s. 47)

  • Nätti-Jussi oli korttipelissä voittanut aikamoisen kasan rahaa. Rovaniemellä Nätti taskut täynnä rahaa poikkesi suureen vaatetusalan liikkeeseen. Myyjätär tuli tiedustelemaan mitä saisi olla. Nätti silmäili pitkiä puku- ja takkirivejä, huiskautti kädellä puoliympyrän ja sanoi:
    - Ostan koko liikkeen tyhjäksi ja lisäksi kaulahuivin. Värillä ei ole väliä, kunhan se vaan on nätin punainen.

    (Pentti Harjumaa: Nätti-Jussin tarinoita II, s. 40)


 

luettelomerkki

Napapiirin maa
--------------------------

luettelomerkki

Sydänyön auringon vuori
--------------------------

luettelomerkki

Suomen Klondike
--------------------------

luettelomerkki

Rekikyydistä concordeaikaan
--------------------------

luettelomerkki

Lähin oikea hotelli
--------------------------

luettelomerkki

Joulumaa
--------------------------

luettelomerkki

Kaupunki kutsuu,
sankarit vievät

--------------------------

 

 

 


Lapinkävijät - Info - © 2007 Lapin yliopisto