Suomen Klondike

 

 

 

 

Klikkaamalla tästä pääset kuvagalleriaan

 


Rovaniemen markkinat olivat kuuluisat peräpohjalaisen ja saamelaisen kulttuurin kohtaamispaikka. Sinne tultiin kaukaakin kaupantekoon. Markkinakuvaukset ovat eloisia. Keskeinen rooli niissä on Pohjolan jätkällä. Vielä 1930-luvulla markkinamenoa verrattiin Kanadan Klondyken kultaryntäyksen aikoihin, sillä raha ja tavara virtasivat ja väkeä riitti.

Viralliset markkinat perustettiin Rovaniemelle vuonna 1881. Ne olivat alusta lähtien suuri tapahtuma ja eksoottinen turistikohde. Markkinoilla hoidettiin kauppa- ja virastoasiat, mutta yhtä tärkeätä oli tavata tuttavia ja hankkia uusia. Juhannusmarkkinat tunnettiinkin kihlamarkkinoina. Ja juhlia piti muutenkin, markkinoilla oli ikään kuin pakko ”panna elämä risaiseksi”.

Markkinoita järjestettiin syksyllä mikkelinä, pääsiäisenä ja juhannuksena. Yhtä tärkeätä kuin kaupankäynti olivat tanssit, musiikki, elävät kuvat, sirkus, teatteri ja seurat. Ja tietenkin markkinoilla pelattiin korttia ja käytiin valokuvassa.


Komediaelokuva Rovaniemen markkinat (1951) loi mielikuvan villistä ja vapaasta Pohjolan kaupungista. Rillumareissa unohtuivat työ, murheet ja raskaat sotakokemukset. Markkinoissa oli imua. Ne olivat verrattavissa suuriin juhlatapahtumiin. Rovaniemen markkinat olivat Suomen viimeiset merkittävät markkinat.


Nätti-Jussi kertoi isolla savotalla ylämaissa kerran olleensa korttipelissä vähän tavallista paremman tuurin: - Voitin niin suuren rahaläjän, että piti kymmenen kuorma-autoa tilata ajamaan rahoja Rovaniemen pankkiin. Pankissa sekosivat rahan laskemisessa. Niinpä pankkikirjaani merkittiin: - Nätillä rahaa eniten. Kun Nätti poikkesi silloin tällöin hakemassa kuorman rahaa, pankkikirjaan tehtiin merkintä: - Nätti otti vähäsen.

(Pentti Harjumaa: Nätti-Jussin tarinoita I, s. 44)

Sippiin juonut jätkäporukka Rovaniemen markkinoilla tapasi Nätti-Jussin ja kertoi hänelle tukalan tilanteensa. Mitään kamaa ei ollut enää myytävänäkään, sillä kellot ja osa vaatteistakin oli jo vaihdettu viinaan. Nätti vähän mietti ja sanoi: Nyt on pojat myytävä sitten pelkkää järkeä. Sitten Nätti haetutti eräällä jätkällä ison tyhjän puulaatikon, pani sen kyljelleen ja teki siihen reiän ja kirjoitti laatikon laitaan: - TULKAA KATSOMAAN IHMETTÄ 20 MK KERTA. Pian uteliaista muodostui reiälle jono ja rahaa tuli. Reiästä ei tietenkään näkynyt muuta kuin pieni palanen isänmaata ja markkinakojuja, mutta petetyksi tullut ei seuraavalle katsojalle kertonut näkemäänsä, vaan antoi vahingon kiertää.

(Pentti Harjumaa: Nätti-Jussin tarinoita II, s. 41)

 

luettelomerkki

Napapiirin maa
--------------------------

luettelomerkki

Sydänyön auringon vuori
--------------------------

luettelomerkki

Suomen Klondike
--------------------------

luettelomerkki

Rekikyydistä concordeaikaan
--------------------------

luettelomerkki

Lähin oikea hotelli
--------------------------

luettelomerkki

Joulumaa
--------------------------

luettelomerkki

Kaupunki kutsuu,
sankarit vievät

--------------------------

 

 

luettelomerkki

Jätkät

luettelomerkki

Rovaniemen markkinoilla -elokuva

 

 

G. A. Andersson:
Rovaniemen markkinoilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapinkävijät - Info - © 2007 Lapin yliopisto