Yleisiä ja sekalaisia
Lappia koskevia havaintoja
havaintoja luonnosta
musiikkia ja runoutta
huomioita elintavoista

Acerbin matkan lähtökohtana oli jo 1600-luvulla Euroopassa sivistyneistön piirissä alkanut perinne lähettää nuorukaiset vanhemman opettajan johdolla tutustumaan vieraisiin maihin ja niiden elämään. Acerbi toimi opettajana Bernardo Bellottille matkalla Nordkapiin. Acerbi piti itse retkeään luonnontieteellisenä tutkimusretkenä. Myös hänen varustautumisestaan Lapin matkalle saattoi havaita voimakkaan luonnontieteellisen harrastuksen.

Noctua Alpicola

Luontoharrastuksen lisäksi Acerbi oli kiinnostunut myös musiikista ja runoudesta. Hän tallensi päiväkirjoihinsa matkallaan kuulemiaan sävellyksiä ja runoja sekä hahmotteli kansatieteellisiä piirroksia paikallisista esineistöstä, elintavoista ja ihmisistä.

Osan matkaa hänellä oli mukana henkilöitä, jotka olivat ansioituneita luonnontutkjoita. Oulusta lähti matkaan apteekkari Johan Julin kasvitieteen ja meteorologian asiantuntijaksi sekä tri Deutsch hyönteistietelijäksi. Kemin kirkkoherra Castrén oli mukana Ylitorniolle saakka. Acerbi ylisti Castrénia hänen löytämänsä kasvin, neidonkengän, johdosta. Castrén lähti mukaan nimenomaan tavoitteenaan löytää uusia kasveja. Köngäsestä eteenpäin Acerbi oli ainoa luonnontieteilijäksi laskettava henkilö.

Jousella metsästäjä
                             piirros: Giuseppe Acerbihavaintoja luonnosta | musiikkia ja runoutta | huomioita elintavoista
matkareitti | tutkimusharrastuksia | matkakuvia | Acerbin jäljillä
lapinkävijät