Giuseppe Acerbi
Mantovalainen matkamies Lapissa

iuseppe Acerbi syntyi 3.5.1773 Castel Goffredossa Italiassa. Varhaisen kasvatuksensa Acerbi sai vanhempiensa hoivissa, myöhemmin kotiopettajien ohjauksessa. Kieliopinnot olivat keskeisiä ja äidinkielensä italian lisäksi Acerbi osasi hyvin ranskaa, saksaa ja englantia. Latinan kieli ja klassisen kirjallisuuden tuntemus oli itsestään selvyys 1700-luvun sivistyneelle miehelle. Humanististen opintojen lisäksi Acerbin kasvatuksessa oli luonnontieteillä tärkeä sija. Monipuolisesti lahjakkaalle Giuseppe Acerbille antoi koti hyvät eväät elämäntaipaleelle. Korkeakouluopintonsa Acerbi suoritti Pavian yliopistossa, jossa hän 21-vuotiaana suoritti lakitieteen tutkinnon.

Acerbin monipuolista lahjakkuutta ja sivistyneisyyttä ei voine kukaan kieltää. Hyvä kasvatus, laajat joskin pinnalliset tiedot, ja erinomainen kielitaito olivat hänelle suureksi avuksi. Acerbeilla oli myös musiikillisia, kirjallisia ja kuvataiteellisia lahjoja. Giuseppe Acerbi onkin kulttuuripersoonallisuus, aikakautensa lapsi ja ihanteiden ruumiillistuma.

Päiväkirja
Acerbin aikana maantieteestä oli tullut eräänlainen muotitiede ja matkakirjallisuudella oli keskeinen asema 1700-luvun kulttuurielämässä. Mahdollisesti Acerbinkin päämääränä oli kirjoittaa matkakirja hänen lähtiessään pitkälle matkalleen Euroopan äärilaidalle, kohti Nordkappia. Matkan aikana Acerbi piti päiväkirjaa. Aikakausi oli päiväkirjojen, kirjeiden ja muistelmien kulta-aikaa. Acerbin Lapin matkan muistikirja, jota säilytetään Mantovan kunnalliskirjastossa antaa mahdollisuuden seurata päivä päivältä matkan etenemistä Euroopan pohjoisimpaan kärkeen. Päiväkirja täyttyi havainnoista, jotka oli tehty eläinkunnasta, kasvistosta ja mineraaleista. Acerbi hahmotteli kirjansa sivuille luonnontieteellisiä ja etnologisia piirroksia paikallisista erikoisuuksista. Lapin matkaa Acerbi luonnehti tieteelliseksi. Pohjoisemmaksi mennessä matka, joka oli aluksi vaikuttanut tutkimusmatkalta muuttui kunnianhimoiseksi urheilusuoritukseksi.

Matkaseurue
Acerbin matkakumppanina oli Bernardo Bellotti, brescialaisen pankkiirin poika. Ruotsalainen matkakumppani oli A.F.Skjöldebrand, joka liittyi seurueeseen Tukholmassa.. Oulusta seurueeseen liittyi apteekkari Johan Julin kasvitieteen ja meteorologian asiantuntijaksi ja piirilääkäri Henric Deutsch hyönteistieteilijäksi. Kemissä seurueeseen liittyi kirkkoherra Matthias Castrén, joka Ylitorniolle saakka oli tärkeä kasvitieteen auktoriteetti Acerbille.matkareitti | tutkimusharrastuksia | matkakuvia | Acerbin jäljillä
lapinkävijät