Tunturimatkailua

Automatkailun mukana 1930-luvulla tuli muotiin erähenkinen retkeily ja telttailu. Luonnossa liikkumisesta ja ruumiinkulttuurista tuli osa kaikkien kansanluokkien elämää. Eksoottinen Lappi ja sen koskematon luonto sopivat hyvin ajan henkeen.

Retkeilyharrastusta edisti ratkaisevasti varusteiden paraneminen. Kätevä Sopu-teltta tuli myyntiin 1930-luvun alussa ja saavutti suuren suosion. Käytännöllisiä retkivaatteita, kenkiä, selkäreppuja, huopia ja makuupusseja saatiin myös markkinoille. Jo 1934 viitoitetusta Hetan - Pallaksen retkeilyreitistä tuli suosittu, ja sen varteen rakennettiin uusia tupia, levähdyspaikkoja ja opasteita.

Lapin tunturimatkailun alkuvaiheet sijoittuvat Länsi-Lappiin, Pallas-Ounastunturien alueelle, josta tuli keskeinen talvimatkailualue 1938. Tällöin perustettiin Pallas-Ounastunturin kansallispuisto ja Pallakselle valmistui Suomen ensimmäinen tunturihotelli. Pallaksen ohella 1930-luvulla tunturihiihtäjät löysivät tiensä muihinkin Lapin kohteisiin, kuten Ylläkselle ja Leville, missä matkailijat pitivät kortteeria kylien maalaistaloissa. Itä-Lapin merkittävimmiksi talvimatkailukohteiksi nousivat Pyhätunturi ja erityisesti Salla. Ennen sotia ehdittiin käydä hiihtämässä Petsamossakin.

1930-luvun lopulla tuli tunturihiihdon rinnalla muotiin mutkamäenlasku, nykyisen laskettelun edeltäjä. Alussa hiihtohissien puuttuessa mutkamäenlaskijat pääsivät tunturin laelle lihasvoimin tai porojen vetämänä! Vuonna 1937 avattiin pujottelurinteet Ounasvaaralla, Pallaksella ja Sallassa. Lapin läänin ensimmäinen hiihtohissi valmistui Pallakselle 1953. Lapin talvimatkailu oli ennen sotia varakkaiden ja muotitietoisten ihmisten eksoottinen harrastus, joka sopi ajan tervettä ulkoilmaelämää suosivaan ideologiaan.

Rovaniemestä oli 1930-luvulle tultaessa kehittynyt auto-, juna- ja lentoliikenteen solmukohta ja portti pohjoiseen. Matkailu alkoi näkyä peräpohjalaisen kauppalan katukuvassa. Rovaniemen - Sodankylän tien varteen, noin 7 km Rovaniemeltä, pystytettiin 1920-luvun lopulla napapiirin sijaintia osoittava kyltti. Siitä tuli suosittu matkailijoiden pysähtymis- ja kuvauspaikka. Napapiirin ylittämisestä tuli tärkeä riitti Lappiin matkaaville.

Matkailun historia

Nuotiolla
kuva Yrjö Metsälä