De Maupertuis Maupertuis'n astemittausretki
EtusivulleMaapallon muotoAstemittausretkiVäylän elämääHenkilögalleriaTaustatietoja

ASTEMITTAUSRETKI:
mittausvälineet
mittausten teko
mittauspaikat


Mittausvälineet

KvadranttiKvadrantti
oli pääasiallinen väline kolmioiden kulmien mittauksessa. Retkikunnalla oli mukana 2 kvadranttia. Molemmat olivat pariisilaisen Langloisin valmistamia. Suurempi oli 2 jalan (24 tuuman) suuruinen. Sitä säilytetään nykyisin Saksassa Potsdam-Bablbergin observatoriossa. Tässä kvadrantissa on teksti, joka suomennettuna kuuluu "Mr. Maupertuis on vuonna 1745 lahjoittanut tämän instrumentin, jolla on tehty napapiirillä maapallon muodon määrittämiseen liittyviä mittauksia, tieteelliselle akatemialle".

Tähtäysmerkki
Ensimmäinen tähtäysmerkki, johon muista pisteistä otettiin kulmamittaus tehtiin yksittäisestä kuoritusta puusta. Myöhemmät merkit ovat kuvauksen mukaan seuraavanlaiset:

"Sen sijaan että olisi pystyttänyt merkiksi yhden ainoan puun kuten minä olin tehnyt Kaakamavaaralla, de Maupertuis oli pystyttänyt useita karsittuja puunrunkoja toistensa nojaan pyramidiksi. Nämä latvasta vitsaksilla sidotut ja tyvestä harallaan olevat rungot muodostivat samalla kertaa tähtäysmerkin, jonka huippuun saattoi tähdätä tarkasti ja havaintotelineen, jonka keskelle sijoitettiin kulmamittauslaite; näin meidän ei tarvinnut suorittaa keskityskorjausta." (Outhier, Matka Pohjan perille, s. 60).

Tähtäysmerkin paikan varmistamiseksi mahdollisen hävityksen varalta siitä otettiin suunta läheisiin puihin ja kiviin sekä lyötiin merkin kohdalle maahan paalu.

Mittaustanko
Kuusi mittaustankoa tehtiin pitkistä kuusipuista tasan 30 jalan mittaisiksi. Tätä varten oli Pariisista tuotu rautainen sylen mitta (1,949 metriä) ja mallimitta, johon sylen sylenmitta sopi täsmälleen. Nämä oli Pariisissa tarkistettu +14 asteen lämpötilassa. Näiden avulla valmistettiin 30 jalan (9,745 metriä) mittaiset mittaustangot, joita käytettiin perusviivan mittaukseen Aavasaksalla.

Sektori
Grahamin sektoria käytettiin tähtitieteen mittauksiin (päätepisteiden paikan määritykseen saman tähden suhteen). Sektorissa on Sissonin (London) signeeraus. Siinä on 12 jalan (23,6 metrin) säde.Tietoa sivustosta

etusivu | maapallon muoto | astemittausretki | väylän elämää | henkilögalleria | taustatietoja
lapinkävijät