Kunnallinen matkailutoiminta Rovaniemellä

 

 

 

 

 

Klikkaamalla tästä pääset kuvagalleriaan

Rovaniemen kauppalassa alkoi toimia Suomen ensimmäinen kunnallinen matkailulautakunta syyskuussa 1930. Lautakunta toimi 3 vuotta, kunnes se lakkautettiin. Aika ei ilmeisesti ollut vielä kypsä alan kunnalliselle toiminnalle.
Lautakunta perustettiin uudestaan sodan jälkeen vuonna 1948. Ensimmäinen kunnallinen matkailupalvelu Rovaniemellä oli Napapiirin maja.

Alun alkaen on kaupungin matkailun ykköskohde ollut Ounasvaara. 30-luvulla oltiin huolissaan siitä, että Ounasvaara jää juhannusvaarana Aavasaksan varjoon. Odotettiin, että kaupungin tulisi toimia kauppalan ja Ounasvaaran mainostamiseksi.

Matkailulautakunnassa toimivat aktiivisesti vuonna 1927 perustetun Ounasvaaran hiihtoseuran jäsenet ja sen puheenjohtaja Oiva Willamo. Ounasvaaran kisat muodostivat tärkeän matkailullisen talvitapahtuman ja hiihtoseura onkin ollut tärkein yksittäinen Ounasvaaralla toimija.

1930-luvun matkailujulisteessa Rovaniemi on vaarojen ympäröimä moderni jokikaupunki. Julisteen etualan nainen on puettu saamenpukuun tai pikemmin sen mukaelmaan. Luontoympäristön värit toistuvat naisen asussa. 50-luvun matkailujulisteessa Rovaniemi mainostaa itseään joki- ja vaaramaisemassa, jossa ei näy merkkiäkään kaupunkirakentamisesta; naisen tilalle kuvaan on asettunut poro.

Matkailuasioita hoiti 30-luvulla varsinaisesti Lapin matkailijayhdistys, joka vastasi jokikisojen järjestämisestä Ounaskoskessa. Kisoja järjestettiin vielä 60-luvun alkupuolella, mutta voimalaitospadotuksen myötä koski katosi ja kisat loppuivat. Vuonna 1969 kaupunkiin perustettiin vakinainen matkailuasiamiehen virka.

Rovaniemen erinomainen sijainti kulkuyhteyksien varrella ja niiden yhtymä- kohdassa on vaikuttanut sen, että kaupunki on ollut pikemminkin läpikulkupaikka kuin matkan varsinainen kohde. 2000-luvulla Rovaniemi on noussut läpikulkupaikasta varsinaiseksi matkakohteeksi

(Lähde: Rovaniemen matkailun kehittämissuunnitelma 1975-1985)



luettelomerkki

Napapiirin maa
--------------------------

luettelomerkki

Sydänyön auringon vuori
--------------------------

luettelomerkki

Suomen Klondike
--------------------------

luettelomerkki

Rekikyydistä concordeaikaan
--------------------------

luettelomerkki

Lähin oikea hotelli
--------------------------

luettelomerkki

Joulumaa
--------------------------

luettelomerkki

Kaupunki kutsuu,
sankarit vievät

--------------------------

 

 

 


Lapinkävijät - Info - © 2007 Lapin yliopisto