Havaintoja luonnosta havaintoja luonnosta
musiikkia ja runoutta
huomioita elintavoista

Coccinella Hyberborea

Dytiscus Alpinus


Carabus Alpinus

Silpha Tomentosa


Leptura Smaragdula

Lynexylom Pradoxum

Matkallaan Acerbi teki koko ajan merkintöjä eläinkunnasta, kasvistosta ja mineraaleista. Acerbi keräsi ja kuivasi matkallaan kasveja mukaansa. Hän myös säilöi ampumiensa lintujen nahkoja rikkiin ja kamferiin. Matkansa päätyttyä hän teki Upsalan yliopiston kokoelmien perusteella piirroksia ja akvarelleja Lapin hyönteisistä, perhosista ja linnuista.

Acerbi pyrki löytämään erikoisia lintuja kuten sinirintasatakielen, jonka laulua hän ylisti. Esimerkkinä lintutieteellisistä havainnoista Acerbi kertoo, kuinka koskelon munia saadaan munittamalla lintua.

"Linnunmunien pyytäjä asettaa jonnekin lähelle joenrantaa kuusta tai mäntyä vasten lahonneen puunrungon, jonka keskellä on kolo. Lintu menee sinne ja munii munansa, mutta kohta saapuu talonpoika ja ottaa munat jättäen kuitenkin jäljelle yhden tai kaksi."
Acerbi: Matka halki Suomen, s. 152

Acerbi oli kiinnostunut jokihelmisimpukoista, joita hän jonkin verran avasikin löytämättä kuitenkaan merkittäviä helmiä.

Acerbina AlpinaLuonnontieteellisten havaintojen merkittävyyden osoitukseksi ovat suomalaiset hyönteistutkijat nimenneet Acerbin mukaan kehrääjäperhosen, jonka Acerbi kuvasi matkallaan Bombyx Alpinaksi. Perhosesta on seuraava havainto Acerbin jälkeen vasta vuodelta 1962 Saanatunturilta.


Koskikara



Linnunmunia





Kasvitieteellisistä havainnoista mainittakoon Ylitorniolle matkustettaessa nähtyjen kukkivien kasvien luettelo: apilamainen raate, metsätähti, vaivaiskoivu, punainen suokukka, ruohokanukka, voikukka, suomuurain, mesimarja. Väinönputkea Acerbi ylisti kirjoituksissaan erityisen terveelliseksi ja maukkaaksi kasviksi, jota lappalaiset pitivät suurena herkkuna.



havaintoja luonnosta | musiikkia ja runoutta | huomioita elintavoista
matkareitti | tutkimusharrastuksia | matkakuvia | Acerbin jäljillä
lapinkävijät