ALVAR AALLON ELÄMÄ

curriculum vitae
linkkejä
kirjallisuutta


Isä J.H. Aalto oli maanmittausinsinööri, jonka valkoisen pöydän alle Alvar pienenä konttasi. Mutta jo nelivuotiaana hän perehtyi sen pinnalla kynän ja paperin filosofiaan. Isältään hän oppi sosiaalisen mielenlaadun, perfektin pukeutumisen ja maailmanmiehen elkeet. Hänessä oli myös anarkistin vilkasta temperamenttia ja luovuutta äidin perintönä.

Sukuja yhdistävänä tekijänä oli luonto, pelto ja metsä. Jälkimmäiseen hän sai läheisen kosketuksen erityisesti äidinisän kautta, joka oli metsänhoitaja. Tältä hän oppi metsän viisauden - “metsä tulee ilman ihmistä toimeen, mutta ihminen ei ilman metsää".

Perhe muutti Jyväskylään Alvarin ollessa viisivuotias. Se oli suuri muutos joka suhteessa. He asettuivat asumaan kaupungin keskustaan luonnonkauniin harjun tuntumaan. Kaupungin valintaan vaikutti erityisesti se, että Jyväskylässä oli maan ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu. Perheen kotikieli oli ruotsi, mutta mieli oli liberaali ja suomalainen.

Alvar oli jo nuorena hyvin luova. Hän piirsi perhepiiristä näköiskuvia, otti taidemaalari Jonas Heiskalta yksityistunteja ja sai vieläpä pianonsoitonopetusta. Hän perehtyi varhain maailmankirjallisuuteen, erityisesti Anatole France kuului suosikkeihin.

Omien sanojensa mukaan Alvar oli päättänyt jo varhain ruvata arkkitehdiksi. Ensimmäinen osoitus uranvalinnasta olivat kolmikerroksisen lumilinnan piirustukset vuodelta 1910. Sen erikoisuutena oli kattoterassi. Opintonsa Helsingin polyteekissa hän aloitti syksyllä 1916. Harjoitustyönään hän suunnitteli kotikaupungilleen Jyväskylälle kaupungintalon. Tässä toteutumattomassa suunnitelmassa hän käytti jugendin tyylipiirteitä ensimmäisen ja ainoan kerran.

Louna Lahti, Alvar Aalto ja Suomi 1966
Alvar Aalto
HUGO ALVAR HENRIK AALTO

1898 syntyi Kuortaneella
3. päivänä helmikuuta
1916 ylioppilaaksi Jyväskylän klassillisesta lyseosta
1921 arkkitehdiksi Teknillisestä Korkeakoulusta
1923-27 ensimmäinen arkkitehtitoimisto Jyväskylässä
1924 avioliitto arkkitehti Aino Marsion
(1894-1949) kanssa
1927-33 arkkitehtitoimisto Turussa
1933 arkkitehtitoimisto Helsingissä
1943-58 Suomen arkkitehtiliiton puheenjohtaja
(kunniajäsen vuodesta 1958)
1946-48 Massachusetts Institute of Technologyn professori
(MIT; Cambridge, USA)
1952 avioliitto arkkitehti Elissa Mäkiniemen (1922-1994) kanssa
1955- Suomen akatemian jäsen
1963-68 Suomen akatemian esimies
1976 kuoli Helsingissä 11. päivänä toukokuuta
curriculum vitae | linkkejä | kirjallisuutta
Aalto Lapissa | Rovaniemen arkkitehtuuria | muualla Lapissa | Lappi Aallossa | lisätietoja
lapinkävijät